Algemene informatie

Haarwerk Vakschool

Op deze pagina:

Algemene informatie

Voor wie is deze Haarwerk Vakschool?

Waarom een Haarwerkvakschool?

De vakprofessional

De leslocatie

Praktische informatie

Voor scholen
Algemene informatie

Binnen de Haarwerk Vakschool leer je vaktechnieken van professionals uit het werkveld en niet noodzakelijk van een docent met een docenten diploma. Als school mogen wij dan ook alleen certificaten uitgeven voor de door jou gevolgde vaklessen en (nog) geen diploma's.

Wanneer je terug gaat naar de oorsprong van het aanleren van ambachten in vroegere tijden was de structuur om dit ambacht aan te leren precies hetzelfde. Je sloot je als leerling aan bij een 'Gilde' en ging in de leer bij een 'Maester' in het vak. Hij/zij vertelde en leerde je alles wat je moest weten om zelf uiteindelijk volwaardig ambachtslid te worden binnen dat gilde. Van hieruit kon je je verbeteren en het vak uitoefenen met alle steun van de 'Maesters' om je heen (vergelijkbaar met een netwerk).

Binnen de Haarwerk Vakschool geloven wij dat de meeste kennis verworven wordt naast een 'Maester" uit het werkveld. Om deze technieken en kennis juist beter bereikbaar te maken, hebben wij die structuur naar ons atelier gehaald en kan je hier leren van de beste 'Maesters' uit het vak!

Wij kiezen er zeer bewust voor om met kleine groepen aan de slag te gaan.

Het vergt rust en concentratie om bepaalde technieken onder de knie te krijgen en wij willen kunnen garanderen dat de intensieve lesstof bij iedereen evengoed aan komt. Door het werken in kleine groepen van minimaal 4 en maximaal 12 personen kunnen we iedereen goed begeleiden en zijn in een relatief korte tijd hele mooie resultaten haalbaar.

Kijk hier naar een video die we gemaakt hebben over het maken van een echt haar haarwerk in ons atelier:
Voor wie is deze school:

Wij zoeken naar harde werkers en vaktoppers in alle leeftijdscategorieen zoals:

Kappers

Ben jij als kapper toe aan een nieuwe uitdaging in jouw vak? Of loop je met het idee om pruiken, haarwerken of haardelen te gaan verhandelen in jouw salon of als zelfstandig ondernemer? Dan zit je als kapper bij de haarwerkvakschool helemaal goed.

Aan (jong) afgestudeerde kappers bieden we een super leerrijk programma met veel gevraagde klassieke kap technieken waarmee je jezelf zo breed mogelijk kan inzetten op de arbeidsmarkt. Het kappersvak is een ambacht waarbinnen je veel mooie dingen kunt maken en in veel meer branches terecht kunt komen dan alleen de salon. Denk aan bijvoorbeeld catwalk kappers, film kappers, theater kappers en kapper in dienst van een haarproduct of haarlijn. Het is aan jou de keuze hoe uitgebreid jij het wil aanpakken en welk stuk van jouw vak techniek je uiteindelijk in gaat zetten om hoge ogen te scoren.

Ben jij werkzaam in een salon (of ben je eigenaar van een salon) en wil je (voor jezelf) beginnen met haarwerken aanmeten en verhandelen, dan vind je bij ons alle informatie over deze markt. Tijdens de lessen putten we uit eigen ervaring en bereiden wij jou voor op de keuzes die je kunt maken en adviseren we je over welk soort klant je kunt helpen en op welke manier. Tijdens de vak lessen leer je bij ons ambachtelijke technieken die je nodig hebt om elk soort haarwerk te kunnen hanteren en/of zelf te maken.

Haarwerkers

Een haarwerker of haarwerkspecialist focust zich op het aanmeten, verwerken en afleveren van haarwerk voor klanten met tijdelijke en/of permanente haarproblemen.

Veel haarwerkers beginnen vanuit een passie om de ander te helpen en dat is een mooi gegeven.

Ben jij een startende haarwerker met veel vraagstukken of zit jij wellicht al jaren in het haarwerkvak en ben jij van plan jouw vaktechniek uit te breiden, dan hebben wij een aantal zeer mooie vaklessen voor jou. Zo kunnen wij je helpen de basiskennis over haarwerken en haarwerk technieken aan te leren zodat jij zelfverzekerd jouw eerste klanten te kan ontvangen. Wil jij je verder goed voorbereiden op elke vraag dan kan je binnen ons lessen programma specialiseren in bijvoorbeeld kennis van haar, implanteer technieken en/of reparaties aan haarwerken.

Als volleerde haarwerker is dit jouw kans de onderdelen op te pakken waar je meer van wilt weten. Daag jezelf uit nieuwe vak technieken op te pakken of jouw assortiment haarwerken uit te breiden met maatwerk van eigen hand.

Ook is dit voor zowel starters als professionals de uitgelezen kans je onder andere haarwerkers te begeven en een fijn netwerk op te bouwen van gepassioneerde vakmensen waar je binnen en buiten de lessen veel profijt kan hebben.

Grimeurs / visagisten

Als grimeur/visagist heb je niet noodzakelijk een kappersachtergrond. Wel wordt er van elke grimeur/visagist verwacht dat je (eigen) haar kunt kappen en/of kunt werken met pruiken en deel haarwerken.

Als zelfstandig ondernemer is het verstandig te investeren in jouw eigen vaardigheden en binnen de haarwerk vakschool krijg jij deze kans ruimschoots aangeboden.

Kies uit het aanbod haar- en pruikenvaardigheden en start bij de basis of ontwikkel nog meer skills dan je al had.

Ook krijg je de kans om je verder te ontwikkelen tot ambachtelijk pruikenmaker of haarwerk specialist om mensen met haar problemen te helpen of om zelf haarwerk te maken voor eigen projecten.

De vaklessen worden gegeven door inspirerende vakdocenten die jou alles kunnen vertellen en leren over het vak en hoe je jezelf zo allround mogelijk maakt.

Dus ben jij die haarwerker, kapper of grimeur met ambitie, werk je misschien al met pruiken/haarwerken of wil je meer leren over hoe je deze kunt maken en bewerken, dan is dit de vakschool voor jou!
Waarom een Haarwerk Vakschool

- door Sylvie Takke (allround kapper-grimeur-pruikenmaker en eigenaresse)

Ook ik ben ooit begonnen als kapper in de dop.

Mijn kappersschool was er één van de oude stempel en ik kwam in aanraking met allerlei soorten klassiek kapwerk zoals slagleggen, boucleren en eindeloos veel soorten watergolftechnieken. Ik kreeg les van gepassioneerde vakdocenten om dag in dag uit de kneepjes van het vak te leren. Binnen een half jaar kon ik knippen en in drie jaar werd ik klaargestoomd voor het zelfstandig werken en functioneren in een kapsalon.

Maar wat als dat niet bij je past?

Al vroeg in mijn opleidingstraject werd door mijn vakdocenten tijdens de opleiding gesproken over 'het goed inzetten van jouw talenten'. Dit betekende in hun optiek niet noodzakelijk dat je na je opleiding in een kapsalon zou gaan werken. Een verfrissende gedachte vond ik. Het zijn dan ook deze mensen, deze twee docenten, die mij voor het eerst hebben laten zien dat er nog iets anders was dat ik kon doen met mijn kappersvak.

Mijn beeld van het kappersvak veranderde compleet toen ik in Antwerpen een opleiding ging volgen als allround grimeur. Theater kapwerk (snorren, baarden, wenkbrauwen en pruiken), historisch kapwerk (tijdbeelden recreëeren met haaraanvullingen en pruiken), make-up, special effects... Ik leerde het allemaal en wat heerlijk om zo te freestylen met haar en make-up!

Na mijn school kreeg ik vrijwel meteen de kans de vers verworven technieken meteen in te zetten tijdens de theatervoorstelling 'Jekell and Hyde'. Ik stond voor het eerst backstage naast professionele mensen uit het kapper-grimeurs vak en wat was ik blij!

Terugkijkend op dit traject en alles wat erna kwam, ben ik mijn vakdocenten van de kappersschool eeuwig dankbaar om mij te laten zien dat er veel meer is dan alleen het 'reguliere' kapwerk wat je kunt doen met de door jou verworven 'skills'. Ik ben ze dankbaar dat ik een enorm dosis vaktechniek heb meegekregen waarin alles zijn plek had. Alles werd eindeloos geoefend en niets was goed genoeg en ook later op de werkvloer ging ik het op die voet verder. Het heeft me gebracht waar ik nu sta. Mijn ambitie is gevoed en verzorgd.

En dat fijne ambitieuze mensen op de werkvloer of in de scholen, dat is het allerbelangrijkste... 'het voeden en verzorgen van de ambitie die in je zit'.

Als je talent hebt, moet je er gebruik van maken. Als je wil leren, dan moet je kunnen leren. Als je goed wil zijn in jouw vak, dan zoek je een inspirerende plek om beter te worden dan wat je al was.

De Haarwerk Vakschool is gestart vanuit een passie voor het ambacht pruikenmaker en de nood om dit ambacht, wat meer is dan alleen pruiken maken, te laten voortbestaan en alles te delen met een nieuwe generatie. Op het gebied van basisvaardigheden kappen is er een mooi aanbod te vinden binnen de Nederlandse onderwijsinstellingen, echter op het gebied van verrijking en extremere kappersvak techniek kunnen wij je een waanzinnig en uniek programma bieden. Kortom de Haarwerk Vakschool is uniek in zijn soort binnen Nederland maar ook ver daarbuiten.

Ben jij iemand die verdieping zoekt in zijn/haar vak en altijd honger heeft naar 'meer'? Ben je bereid hard te werken en te leren van de beste haarwerk professionals?

Dan zijn wij op zoek naar jou!

Sylvie Takke

- Allround kapper / grimeur / pruikenmaker / haarwerkstyliste -

- Eigenaresse van Atelier Het Pruykenhuys en de Haarwerk Vakschool -

Sylvie Takke heeft ruim 20 jaar ervaring in kap-en-grime, allround make-up en als pruikenmaker binnen de entertainment industrie. Na haar kappersopleiding in Nederland en haar grime studies in Antwerpen is zij met haar veelzijdigheid in het pruiken-, kapwerk en het grimeursvak veel vaktechnische uitdagingen aangegaan.

In België deed zij o.a. kap en grime werkzaamheden voor musicalproducties als "Jekell and Hyde" en "Kuifje en de Zonnetempel" en was zij verantwoordelijk voor de special effect make-up voor "The Phantom of the Opera". Als hoofd kap en grime werkte zij in Nederland o.a.mee aan "Beauty and the Beast" en "Les Misérables". Voor musicalproducties als "High School Musical", "Tarzan", "Ciske de Rat", "Mamma Mia" en "Dirty Dancing" nam zij, als supervisor kap en grime, de begeleiding van de gehele kap en grime organisatie binnen Stage Entertainment Nederland voor haar rekening. Als creatief ontwerper heeft zij onlangs nog de 3D Musical 'SKY' met muziek van Marco Borsato van prachtig haarwerk mogen voorzien.

Ook buiten de theaters heeft Sylvie al een diversiteit aan artiesten voorzien van een alter ego of een volledige transformatie met behulp van prosthetic make-up en/of allround pruikenwerk. Onder andere Nick en Simon, Wendy van Dijk ("Loesie" en "Family") en Alberto Stegeman ("Undercover in Nederland") zijn door Sylvie voorzien van een nieuwe identiteit. Op de set van "Kidnapping Freddy Heineken" en had zij Sam Worthington ("Avatar") en Ryan Kwanten ("True Blood") onder haar hoede.

Ruim 12 jaar geeft Sylvie al workshops en masterclasses in alle facetten van het kappers-, grimeurs-, en pruikenmakersvak en is zij nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de opleiding allround grimeur aan de ROC's in Arnhem en Roosendaal.

Inmiddels runt Sylvie met haar team een prachtig pruikenatelier aan de rand van Breda- Atelier Het Pruykenhuys waarbinnen op ambachtelijke wijze haarwerken voor entertainment èn particulieren met haarproblemen worden gemaakt. Een aantal dagen per week deelt zij binnen de Haarwerk Vakschool al haar kennis en technieken om zo nieuw talent enthousiast te maken voor dit bijzondere ambacht.

Ook geeft Sylvie op regelmatige basis inspirerende lezingen en presentaties over haar loopbaan en het vakgebied van pruikenmaker voor particulier en entertainment. Mocht u interesse hebben haar op uw evenement als spreker uit te nodigen, vraag dan naar de boekings-voorwaarden en tarieven (infohetpruykenhuys@gmail.com).

Sylvie TakkeDe leslocatie

Onze leslocatie is geen gewoon schoolgebouw maar een modern en licht actief pruikenatelier - Atelier Het Pruykenhuys.

Wij stellen een aantal dagen per week ons inspirerende pruiken atelier open om als open les locatie te gebruiken. Je zit letterlijk tussen allerlei soorten opgekapte en onopgekapte pruiken en haar stukken en ziet gebruiksvoorwerpen die alleen nog binnen dit vakgebied te vinden zijn.

Onze locatie bevindt zich op de 2e verdieping (helaas zonder lift) en vanuit ons atelier kijken we op de dorpskern en de landerijen van Rijsbergen aan de rand van Breda.

Rond onze locatie kan je overal gratis parkeren en omdat we in de dorpskern zitten zijn supermarkten en cafetaria dichtbij (handig als je even een broodje wilt halen tussen de lessen door).

Haarwerkvakschool - Sylvie Takke
Haarwerkvakschool - Sylvie Takke
Haarwerkvakschool - Sylvie Takke
Haarwerkvakschool - Sylvie TakkePraktische informatie

Routebeschrijving

Ons haarwerkatelier is gevestigd in het centrum van Rijsbergen, net ten zuiden van Breda. Op de 2e verdieping, boven de voormalige Rabobank kunnen we je netjes ontvangen en hebben we alle materialen en voorbeelden bij elkaar staan.

Met de auto

Klik op de kaart hierboven voor een routebeschrijving vanaf jouw huis.

Je kan bij ons gratis parkeren, voor onze ingang dan wel op het parkeerterrein naast de Plus Supermarkt in dezelfde straat.

Met openbaar vervoer

Vanaf de bushalte in Rijsbergen is het ongeveer 5 minuten lopen naar ons atelier. Wanneer je uitstapt, loop je de Van Oosterhoutstraat in. Aan het einde houd je links aan en ga je de Kerkakkerstraat in. Dan kom je op de Sint Bavostraat en ga je wederom linksaf. Na een klein stukje lopen zie je aan je rechterhand de Plus Supermarkt, met links daarvan de oude RaboBank. Ons atelier bereik je met de ingang links van de grote ingang.

Plan mijn reis met het openbaar vervoer

Onze entree

De ingang naar ons atelier zit in een kleine nis en is herkenbaar aan de etalage en ons logo. Met je rug naar supermarkt de Plus is het rechts voor je. Links van de ingang van de Apcon (met de schuifdeuren) vind je onze entree. De bel zit rechts van de deur. Natuurlijke Haarwerken.nl is een onderdeel van Atelier Het Pruykenhuys, dus het klopt dat je daar moet zijn

Entree Atelier Het Pruykenhuys

Toegang

Helaas is ons atelier niet te bereiken voor mensen in een rolstoel of diegenen die heel slecht trappen kunnen lopen. Neem contact met ons op over de mogelijkheden.

Lunch

Voor elke vakles zorgen wij voor koffie, thee en water.

Bij ons in het lesgebouw is er geen mogelijkheid om eten te halen, maar we hebben wel meerdere mogelijkheden in de buurt: wij zijn gesitueerd naast supermarkt de Plus, tegenover is een snackbar. Tevens zou je eten kunnen laten bezorgen, hiervoor zijn er meerdere mogelijkheden via bijvoorbeeld Thuisbezorgd.nl.

Kijk hier voor onze adres- en contactgegevens.
Voor scholen

Mocht u als school interesse hebben in een vakles voor uw kappers-/grimeursleerlingen of wilt u uw docententeam een leuke dag of vaklessenreeks aanbieden dan verzorgen wij dat graag voor u.

Te denken valt aan inzet van ons team en de lessen tijdens introductie weken, teambuilding events en tijdens het reguliere onderwijsprogramma op uw school.

Mail uw vraag naar infohetpruykenhuys@gmail.com en u ontvangt van ons binnen twee werkdagen een offerte op maat.

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes: